Prometheus brengt het vuur

We zitten midden in een periode waarin retrograde ( planeten die schijnbaar achteruit lopen) een grote rol speelt. In januari hadden we een retrograde Venus en ging zij van avond – naar ochtendster op 17 januari. Zij beleefde een wedergeboorte en wij kregen daarmee de kans om onze relaties te vernieuwen. Elke geboorte doet pijn, zei Jung ooit, zo ook deze. Want definitief beginnen met iets nieuws, betekent definitief stoppen met het oude. Venus is niet alleen liefde en harmonie, Venus is ook kommer en kwel. In de oude mythen was er een lieflijke Venus (avondster) en een moordzuchtige Venus (ochtendster). Venus loopt ook in februari nog in het conservatieve teken Steenbok waar ze formeel en verantwoordelijk is. De planeet die bij Steenbok hoort is Saturnus en die loopt nog altijd in Schorpioen. Deze hemelse gegevens gecombineerd levert een interessant beeld op waarin de strijdvaardige Venus zich van haar vriendelijke doch dwingende en confronterende kant laat zien. Niet ordinair of direct, maar subtiel en beleefd. Met maar één missie: dat de geboorte doorgaat en de vrucht leven zal ademen.

Geven we dit betekenis op een spiritueel niveau dan hebben we te maken met het begin van een nieuwe bewustzijnscyclus op het gebied van onze relaties. Voor de goddelijke impuls gaan we naar Mercurius.

Mercurius wisselt wat vaker van ochtend – naar avondster omdat hij nu eenmaal dichter bij de Zon staat en kleinere banen trekt. Op 4 februari staat hij het dichtst bij de zon en komt hij niet zo goed tot z’n recht. Hij staat dan in Vissen en gaat op de 6e retrograde lopen. Mercurius gaat dan de wereld van de goden in om hun vuur te stelen. Deze fase van Mercurius wordt de Prometheus genoemd. Het vuur heeft hij op de 15e februari te pakken. Dat zien we aan de hemel omdat hij dan net voor de Zon opkomt en net na de Zon weer ondergaat. Het vuur geeft hij aan de mensen omdat hij vindt dat dit de goden hoogmoedig maakt. Als de mensen vuur hebben kunnen zij metalen smeden en een beschaving opzetten. Het vuur is van oorsprong goddelijk.prometheus

De inspiratie voor het nieuwe begin komt via Mercurius in Vissen. Vissen is sowieso al het meest spirituele teken dat zich vooral door inspiratie laat leiden. Vissen is het teken dat naastenliefde en eenheid symboliseert. Dit inzicht vereist onzelfzuchtigheid en met het goddelijke vuur in je handen ligt hoogmoed op de loer. Zelfs de goden hadden er last van …

Mercurius waarschuwt ons niet te denken dat we de weg en de waarheid zijn, maar altijd dienstbaar aan het grotere geheel waar we onderdeel van uitmaken. Misschien nodigen de standen van Venus en Mercurius ons uit om niet vanuit ons eigen perspectief de relatie nieuw leven in te blazen, maar om de relatie als een autonoom organisme te zien. En daar dienstbaar aan te zijn.

In deze fase is Mercurius opbouwend en kijkt hij vooruit de toekomst in. Het is een positief gestemde Mercurius die er zin in heeft!

 

 

 

Mars staat nog steeds in Weegschaal en daar blijft hij nog wel even. Ik heb daar eerder melding van gemaakt. Mars is zachtaardig en niet slagvaardig in dit teken. Hier moet hij samenwerken en zijn eigen belang op de 2e plaats stellen. Deze houding sluit naadloos aan op bovenstaande.

 

In februari ontstaat er een spanningsvol aspect aan de hemel. De planeten Jupiter en Pluto komen letterlijk lijnrecht tegenover elkaar te staan. Jupiter is de vrolijke noot in het gezelschap en heeft humor hoog in zijn vaandel staan. Zijn humor heeft een boodschap. Soms wordt Jupiter een brompot en kan hij alleen maar mopperen. Dominee Gremdaat is een uitgesproken Jupiter-figuur die het mopperen weet te combineren met humor én een boodschap. Deze Jupiter wordt onder druk gezet door Pluto. Pluto heeft weinig met humor en wil van Jupiter weten wat de kern van zijn boodschap is. Jupiter staat in het teken Kreeft waar familie, je persoonlijke verleden en wortels belangrijk zijn. Jupiter roept op om terug te gaan naar de menselijke waarden en normen zoals we die voor het oerwoud van regels van de ‘regering’ kregen opgelegd. Alles is ondertussen geregeld en voorzien van bsnnummers tot leuker kunnen we het niet maken’. Pluto stelt dit ter discussie. Dit is een ontwikkeling die al langer gaande is en we zien de eerste tekenen van verzet al bij de twintigers. Ze organiseren hun eigen feesten ( horeca is te duur geworden), krijgen kennis zonder ervoor te betalen ( studeren is te duur geworden), downloaden films, muziek etc en vinden hun weg toch wel in de digitale wereld waar ‘ouderen’ niets van snappen. Pluto staat in Steenbok ( tot 2023) en is daar bezig machtsstructuren omver te werpen. Dat lukt al heel aardig want er zijn al wat kerkelijke koppen gerold, wetenschappers ontmaskerd, banken omgevallen, bonussen ingetrokken en nu krijgt de lokale overheid steeds meer macht van zijn grote broer uit Den Haag, die een beetje wereldvreemd is geworden. Dit aspect gaat naar een hoogtepunt in april en belooft meer dan spannend te worden.

Dat het anders moet met onze westerse maatschappij is duidelijk. Privacy ligt op straat en niemand lijkt zich te bekommeren om Big Brother die ons overal in de gaten houdt met camera’s, afluisterapparatuur, het internet afspioneert en onderschat Google niet. Jupiter in Kreeft houdt alles graag binnen vier muren, binnen de veilige omgeving van familie en goede vrienden. Pluto oefent daar druk op uit. Niet om het te verpesten, maar om het te testen. Om je privacy te waarborgen, moet je eerst weten waar de lekken zijn. En dat wijst Pluto feilloos aan. Ik ben benieuwd welke Snowden er de komende maanden op gaat staan.

 

Ondertussen is onze Held de Zon in het teken Waterman, alwaar hij zijn netwerk uitbreidt. Hij verbindt zich met anderen waarin hij zichzelf herkent. Waarmee hij een aspect van zichzelf kan delen en ervaart, dat dit delen groei oplevert. Er ontstaat een warme band. De andere kant is ook waar; houd je kennis exclusief voor jezelf, dan wordt het als stilstaand water en gaat het stinken.

Op 19 februari gaat de Zon naar het laatste teken van de dierenriem; Vissen. Dit is een verstilde energie waarin ogenschijnlijk niet zoveel gebeurt. Hier spreekt de stem van de stilte en vervagen de grenzen tussen jezelf en al het andere. Hier ga je op in een groter bewustzijn. Dat je dan wat vaker de aardse zaken vergeet, is logisch.