Snoeien of groeien.

In oktober gaan de Zon en Venus samen door de hemel in het teken Weegschaal. Venus houdt niet van onenigheden, verschillen en afscheid nemen. Ze wil in de verbinding blijven en heeft een natuurlijke drang naar contact. Zij zoekt zichzelf in de ander. De grote les die Venus in Weegschaal kan leren is dat zij zichzelf in zichzelf kan ervaren en dat de ander slechts een spiegel is voor de optelsom van haar ervaringen.mirrorhathor De ander wordt hier vorm gegeven door de Zon. De Zon geeft zijn licht aan alle planeten en is daarmee de centrale kracht in ons systeem. De Zon is het hart dat eeuwig klopt. Samen met Venus lijkt het een ideaal paar en op een bepaald niveau is dat ook zo. Zij als de schone, liefhebbende jongedame en hij als de stralende krachtige jonge zonnegod die haar boven alles verheft. Hij geeft haar zijn licht zodat ze op haar mooist kan stralen en biedt haar de ultieme verbinding. Omdat zijn licht van zulk een hoge energetische kwaliteit is, is dit voor haar niet altijd toe te laten. Want deze dame is niet vrij van onmogelijkheden en kan niet altijd haar natuur volgen: de verbinding. Door met de Zon te zijn ziet ze waar ze vast zit en hem niet kan bereiken. Dat doet pijn en zij zal zich teleurgesteld en verdrietig terugtrekken. Onvindbaar en onzichtbaar. Waar de liefde afwezig is neemt het conflict alle ruimte in. Het conflict is haar tegenpool Mars. Hij belicht de verschillen en als argument voert hij de onafhankelijkheid, onkwetsbaarheid en autonomie op. Mars staat in oktober in het teken Boogschutter waar hij zich manifesteert als kosmische strijder voor het goede. Met getrokken Michaels-zwaard verslaat hij elke vijand die het goede komt verstoren.

 

Mars wordt bekrachtigd door Uranus en Jupiter. Uranus geeft het vermogen om wat opgebouwd is omver te werpen, omdat het fundament niet stevig is. De vernieuwing is daar en wil gemanifesteerd worden. Er is geen houden meer aan! Jupiter geeft Mars wijsheid en stemt hem mild in zijn primaire en voortvarende natuur. Venus ervaart Mars niet als verstorend maar als ondersteunend en verruimend. Als ze durft …Natuurlijk is de godin van de liefde meerdere malen gekwetst en de pijn zal haar altijd waarschuwen zich terug te trekken en stil te houden. Wachtend op een afwijzing die haar weliswaar pijn doet maar die zo bekend en vertrouwd is. Maar haar liefde voor de Zon, haar diepste wezen, is te groot. Hem verliezen is enkel een optie als zij weigert te groeien en tot bloei te komen. Gelukkig is Mars haar goed gezind en biedt hij haar zijn strijdbaarheid aan. In Boogschutter laat hij haar zien hoe ze haar liefde naar een hoger plan kan tillen en van daaruit het grotere plaatje te zien. Hij tilt haar op naar de wereld boven haar persoonlijkheid, waar zij haar grote liefde de Zon zal ontmoeten. Om dat te kunnen is ze gedwongen in de spiegel te kijken en zich te realiseren dat de spiegel slechts een beeld is van haar aardse stoffelijke zijn. Zodra ze dit ziet, stapt ze door de spiegel heen en betreedt zij het rijk van de Zon. 

In oktober gaat mercurius 21 dagen retrograde lopen: van 4 tot en met 25 oktober. Als Mercurius schijnbaar achteruit loopt is het een periode van introspectie. Mercurius opent de deuren naar ons onderbewustzijn en laat daar zien wat de drijvende krachten achter ons gedrag zijn. Waarom zijn we eigenlijk bang? Waarom reageren we altijd hetzelfde als we een afwijzing krijgen? Waarom zijn we gewoontedieren en eigenlijk een stelletje bangerikken die liever lekker op de bank hangen of nog eens rondwentelen in oude pijnen for the sake of een goed gesprek of aandacht? Omdat we onszelf telkens bevestigd willen zien in ons beeld van onszelf. Nog maar weer eens het bekende rondje in onszelf exposeren, maar … nu gaat er iets knagen… We raken verveeld met onszelf en erkennen dat de groei gestagneerd is. Ha! Gelukkig is het oktober 2014 en staan de planeetkrachten klaar om je net dat zetje in de gewenste richting te geven.

Mercurius houdt je focus op je innerlijke wereld gevuld met kansen, eeuwige spiegels en dichte deuren. Waar schijnt het licht van de Zon? Want die is er zeker, wenkend en warm. Om daar te komen moet je hindernissen overwinnen in de vorm van angsten en verroeste overtuigingen ( ik kan het toch niet …), moet je hoofd- van bijzaken onderscheiden en de bepalende keuze maken om te groeien.

Venus wil bij de Zon horen deze maand. En dat doet ze ook, als ze dapper genoeg is. In Weegschaal heeft ze het vermogen om rigoureus afscheid te nemen van haar verleden en het af te werpen als een oude, te krappe huid. Het balanceren is in september geleerd, nu is het tijd om het te gaan toepassen.

De Zon staat onveranderd te schijnen en onthult iets van zijn andere aard; de spirituele Zon. De Zon bij middernacht die zwart licht geeft en de poort is naar de allerhoogste gebieden in het esoterische landschap.

Mars is wijs en mild en wordt op het schild gehesen door Uranus en Jupiter.  Al met al kan er weinig fout gaan deze maand … mits de focus gericht is en blijft op de grote oversteek naar een nieuw landschap.