Voordat de drie buitenplaneten Uranus, Neptunus en Pluto werden ontdekt, werkten astrologen met zeven planeten. Het teken Schorpioen had Mars als heer. Pluto is de moderne heer van Schorpioen. Pluto is de Romeinse naam voor de god van de onderwereld Hades en past dus prima bij het teken Schorpioen. In deze maand november staan zowel Mars als ook Pluto in het teken Steenbok, en is het teken Schorpioen rijk vertegenwoordigd aan de hemel. De Zon loopt in Schorpioen tot en met 22 november, op 9 november komt Mercurius Schorpioen binnen en blijft daar tot en met 28 november, Venus staat tot en met 16 november in Schorpioen en Saturnus staat er al oktober 2012. Saturnus staat in de laatste graden van dit teken en markeert hiermee het einde van de voelbare crisis. Saturnus is de heer van Steenbok. Zo, dat is heel wat astrologische abracadabra en waar het in gewone mensentaal op neerkomt is dat het teken Steenbok en het teken Schorpioen deze maand zeer sterk met elkaar verbonden zijn en bovendien staan ze in receptie. Deze tekens staan gunstig ten opzichte van elkaar in de dierenriem. Ze vormen een zogenaamd sextiel en dat is een harmonische verbinding. Ze helpen en versterken elkaar deze maand.

Het is nogal druk deze maand in Schorpioen. Dit energieveld wordt behoorlijk belicht door 5 planeten, allemaal op een verschillende manier. Schorpioen houdt niet van bezoek en blijft het liefst ondergronds en dus onzichtbaar. Maar er is nog een andere kant van Schorpioen en dat is die van de transformatie. Als Schorpioen zichzelf doorgrond heeft is hij klaar voor een volgende fase; die van de adelaar. Hij komt dan los van de grond en krijgt een veel groter en beter beeld van zichzelf en zijn omstandigheden. Dat is de kans die Schorpioen deze maand geeft. Hij krijgt zoveel input dat de vleugels kunnen gaan groeien. De Zon verlicht hem. Wat in het duister leeft, komt in het licht. Een indrukwekkende ervaring van het Ware Zelf die niet met woorden kan worden omschreven maar wel een onontkoombare richting geeft aan je leven. Krachten die in jezelf sluimeren en in je onderbewustzijn een ongelooflijk sterke motor zijn, kun je opeens ervaren met je bewustzijn. Door dit bewust te ervaren word je er heer en meester over. Je kunt ze letterlijk aan gaan wenden en inzetten als een instrument. Meestal ontwaken deze krachten als je ze kunt hanteren of als je in een crisissituatie terecht komt. Het voelt als een oerkracht omdat het een oerkracht is. 

eagle

 

 

Mercurius treedt ook het rijk van Schorpioen binnen. Stel je voor dat een nieuwsgierige spirituele zoeker kennis komt maken met een krachtveld dat hij nog niet kent. Hij is onbevangen maar niet dom en weet ongeveer wat hij mag verwachten. Schorpioen omgeeft hem met een intense en fascinerende energie waaruit hij niet los komt. Vergelijk het web van een spin. Hij voelt de dreiging om ten onder te gaan aan de vernietigingsdrang die Schorpioen heeft. Zodra hij tot het besef komt dat hij wakker moet worden en zijn volledige potentieel aan moet spreken, komt zijn unieke kracht vrij; het denken en daarmee de weg naar buiten. Mercurius in Schorpioen zet je aan om logisch na te denken over beladen en verdrongen emoties. Ze te zien als klinische feiten en de kans tot ontwikkelen te vinden. Mercurius blijft altijd in beweging en precies dat is zijn grootste kracht. Maar Mercurius is ook de psychopompus en daarmee een energie waarmee je door astrale werelden kunt reizen. In Schorpioen is dit een wereld die zich kenmerkt door transformatie. Als je in Mercurius reist werkt dit als een gids en tevens focus op je bestemming: bewustzijnsvergroting.

Venus zoekt een verdieping van de liefde in Schorpioen. In het meest negatieve geval gaat ze hier emotioneel chanteren en laat ze zich van haar destructieve kant zien. Jaloers, mokkend, manipulerend en gevangen in haar zelfgemaakte ketenen isoleert zij zichzelf van de liefde, in de veronderstelling zich te verbinden.In het meest positieve geval opent zij zich en verbindt op ultieme intieme wijze. Ze is magnetisch, onweerstaanbaar en verleidelijk. In Schorpioen krijgt ook zij de kans te transformeren en haar enorme vrouwelijke kracht er helemaal te laten zijn. Seksualiteit is hier geen doel maar een middel om tot een eenheidservaring te komen.

Mars in Steenbok is een harde Mars die gevoelloos en sterk is. Mars draagt een schild van harde steen waardoor hij onkwetsbaar en onbereikbaar is. In het hele totale plaatje van deze maand is hij een draagmuur van kracht. De kans die Mars krijgt in Steenbok is onverstoorbaar verder gaan op zijn spirituele missie. Ook al is de berg nog zo hoog, stoppen of teruggaan is geen optie. Mars in Steenbok is een volharder eerste klas en daarmee erg betrouwbaar. Waar de anderen hun weg kwijt kunnen raken in het web van Schorpioen, zal Mars hen voorzien van de juiste spirit: doorgaan!

Op 11 november vindt er een speciale ontmoeting tussen 2 planeten plaats. Mars en Pluto samen in Steenbok. Dit is een zeer explosieve stand die niet ongemerkt voorbij kan gaan. Beide planeten hebben met lef, kracht en confrontatie te maken. De god van de oorlog ontmoet de god van de onderwereld. Beiden achten zij zichzelf onverslaanbaar, moedig en oppermachtig en dat zijn ze ook. De Zon staat die dag in Schorpioen en de Maan in Kreeft, 2 watertekens. Dat is kokend water waar de stoom vanaf dampt. De dagen die hieraan vooraf gaan zijn een opmaat naar dit moment. De spanning groeit en broeit en kan niet anders dan zich ontladen op de 11e november. De dagen daarna kunnen we gaan verwerken en de mist van de stoom laten zakken. 11 november is de dag waarop de Schorpioen gedwongen wordt zich te openen en te transformeren van kruipend klein diertje naar een machtige grote vogel die naar de hemel vliegt. Dit is de dag van het grote afscheid, het moment van de waarheid en the point of no return. Het zal op het moment zelf niet als verheven spiritueel of zaligmakend worden ervaren, omdat er iets bevrijd wordt van de ketenen van het verleden. Mars en Pluto staan in het aardeteken Steenbok en deze energie zal de explosiviteit wat minder heftig doen verlopen, maar toch…

Steenbok ondersteunt Schorpioen als de doorgang te nauw en uitzichtloos lijkt en geeft hem het vertrouwen door te gaan en de focus scherp en zuiver te houden op het Goede, het Schone en het Ware. Schorpioen zorgt ervoor dat de missie van Steenbok gevoed blijft met een diep gevoel dat de Steenbok kwijt dreigt te raken. Samen is dit een zeer krachtig team dat elkaar stimuleert en gaande houdt.  Onlangs vond ik een klein kaartje in een kerkje in Engeland waarop stond:

Let go, let God.