High Tea

Dit artikel gaat over de combinatie drugs en spiritualiteit zoals die nu een opmars vindt in het drinken van ayahuasca.

Vaak is de eerste stap op de spirituele weg het Ken Uzelve. Zelfkennis is een vereiste om je mogelijkheden en onmogelijkheden te ontdekken en zo te weten hoe je aan kunt sluiten op goddelijke energie en dat kan verspreiden. Jezelf tot een kanaal maken, een instrument voor het doorlaten van Liefde. Veel mensen blijven hangen in het Ken Uzelve want het is een fikse klus. Gurdjieff noemde dit het Grote Werk en kende er veel belang aan toe. In de kabbalistische levensboom vindt dit proces van zelfkennis plaats voor Tiphareth, het hart van de boom waar het Christusbewustzijn huist. De levensboom is als een landkaart voor jezelf, het leven en de goddelijke emanaties. Er zijn 10 sephirot , specifieke energievelden, die met elkaar zijn verbonden door paden. De paden verbeelden de dynamische processen die nodig zijn om tot een volgend bewustzijn te komen. Je kunt het vergelijken met een treinreis van Utrecht naar Maastricht. De stations zijn de sephirot, de rails de paden en jijzelf de trein.
Als je veel inzichten en doorbraken in je persoonlijkheid hebt gehad, kom je voor een keuze te staan. Ga je door met je spirituele ontwikkelingsweg of maak je nog eens een rondje in jezelf. Want die rondjes zijn altijd interessant en er valt altijd wel iets nieuws te ontdekken. Tot je gaat inzien dat de rondjes je weliswaar meer informatie geven, maar geen verticale ontwikkeling bieden. Het is meer van hetzelfde en het verheft de ziel niet. Het achter je laten van je ego of persoonlijkheid kan een pijnlijk afscheid zijn. Opeens ben je niet meer het centrum van het universum, maar slechts een radertje in een groter geheel. Natuurlijk blijft je ego onderhoudt nodig hebben zolang je als een sociaal dier leeft. Maar je weet dan ook dat het niet meer is dan onderhoud en dat je focus ligt op iets hogers. Iets transpersoonlijks wat een diep antwoord is op wie je bent. 

De geschiedenis leert dat het komen tot een hoger bewustzijn en daarmee verbonden blijven jaren van training vereist. Veel mediteren, contempleren, reflecteren en studeren. Denk aan de grote mystici die klassieke werken hebben geschreven en vaak jarenlang in afzondering leefden. Toewijding is niet meer iets van deze tijd. Alles moet snel en met een direct resultaat. Op de snelweg naar verlichting is het behoorlijk druk met auto’s. Op die snelweg staan nergens verkeersborden. Sterker nog, er zijn niet eens verkeersborden, laat staan verkeersregels. Ook hoef je geen lessen te nemen en mag iedereen achter het stuur gaan zitten en lekker scheuren. Waarheen maakt niet uit. Deze weggebruikers hebben een chemisch goedje tot zich genomen en wanen zich in hogere sferen. De meer bewuste mensen drinken liever een kopje ayahuasca – thee van een selfmade sjamaan. Dat een echte sjamaan uit de tribale volkeren een jarenlange training tegen wil en dank heeft gevolgd, wordt voor het gemak vergeten. Want wie wil er nou in hemelsnaam astraal vechten met de kwade geesten die ziekten bij mensen veroorzaakt op het risico af dat ze blijven steken op een astrale laag en hun fysieke lichaam niet volledig meer kunnen bereiken. Maar het klinkt wel interessant, ayahuasca van een sjamaan. Daar kun je mee komen aanzetten op een feestje. Zeker als je de lichamelijke, afwijzende reactie van braken en diarree de betekenis geeft van ‘reiniging’. Dan heeft het in elk geval een doel gediend. En alle fantastische inzichten die je opdoet tijdens je trip hebben allemaal met jezelf te maken en verheffen je tot een spiritueel wezen dat een stap heeft gezet in zijn ontwikkeling.ayahuasca

Hoezo? Hoe weet je nou wat je inzichten betekenen, als je onder invloed bent van een ordinaire maar oh zo exotische drug? Waar heeft het spul je heen gebracht? Waar ben je geweest en hoe weet je zeker dat het iets over jou zegt? Veel waarschijnlijker is dat je behoorlijk misleid bent maar dat je dit niet ziet vanwege de overweldigende emotionele impact die het op je heeft. In de mystiek is een emotionele impact absoluut geen graadmeter voor de authenticiteit van een spirituele ervaring. Emotioneel is nog altijd persoonsgebonden en mogelijke opstap naar een waarachtige spirituele ervaring. Mogelijk. Want een transpersoonlijke, spirituele ervaring is precies wat het woord zegt; voorbij de persoonlijkheid en dus valt het buiten jouw persoonlijke kaders. Die kaders zijn altijd gerelateerd aan jou zelf. Mogelijk. Als je inziet dat het slechts een fase is en je de verleiding kunt weerstaan van het ego dat zich als een emotioneel intense en interessante ervaring aandient.

 

Wat nou jaren van toewijding? Hup, een kopje thee, en klaar ben je. De ayahuasca mag dan niet verslavend zijn, de ervaring is dat vaak wel.
Astraal reizen zonder enige kennis van zaken is niet zo verstandig, het is zelfs gevaarlijk. Laten we even in de metafoor blijven van de auto. In je astrale auto heb je niet in de gaten dat je deuken oploopt, dat de auto niet gemaakt is om te reizen en totaal onbestuurbaar is. Jou is verteld, na het boeken en betalen van je High Tea, dat je tot wezenlijke inzichten zult komen tijdens je reis.
Het gezonde boerenverstand zou jou nooit zonder rijbewijs en zonder landkaart auto laten rijden in een wegenstelsel waar je de regels niet kent. En toch doe je het.

Waarom? Het verlangen naar zelfkennis en spiritueel ontwikkelen is authentiek en puur. Waarom wordt er zo roekeloos mee omgegaan? Door zowel de aanbieders van ayahuasca als ook de afnemers. Het is een geldmachine en een luchtkasteel welke enorm tot de kinderlijke verbeelding spreken en waar er geen sprake is van respect voor de medemens, laat staan voor de spirituele wereld. 
Dan is mediteren tijdens de afwas nog zinvoller én goedkoper.