Warme hondsdagen

De maanden juli en augustus zijn de meest warme maanden van het jaar. De zogenaamde Hondsdagen zijn van ongeveer 20 juli tot en met 20 augustus; als de Zon in het teken Leeuw loopt. De andere planeten bepalen mede het weerbeeld, al zal het KNMI dat hevig ontkennen …

Door Elodie Hunting

 

Juli

Zon De zon begint de maand juli in het teken Kreeft, of beter; Krab. Aan de hemel maakt de Zon een zijwaartse beweging, gelijk een krab dat doet. Dat wij in het Nederlands taalgebied dit benoemen als Kreeft heeft een etymologische achtergrond, en zeker geen astrologische. In iedere taal wordt Kreeft als Krab benoemd … Zon in Kreeft (sja… een eigenschap van Kreeft is gewoontes en gebruiken) duidt op gevoel. Vooral melancholische emoties die ons terug leiden naar de goeie oude tijd, waarin alles veel beter was. Die gevoelens worden niet altijd geuit omdat Kreeft zich kwetsbaar voelt. Het dier heeft een uitwendig skelet (net als de Krab) en dat maakt dat Kreeften nogal eens als hard en koud worden ervaren. Niets is minder waar; van binnen zijn ze zo week en zacht dat een kleine verstoring al desastreus is. Tegenwoordig zouden we zeggen dat Kreeften hooggevoelig zijn.

Kreeften zijn de houders van erfgoed, zij leggen het verleden vast in foto’s en schatkisten waarin dingen worden bewaard die een sterke emotionele waarde hebben.

Mercurius Op 4 juli gaat Mercurius naar Kreeft en loopt daar in een hoog tempo doorheen. Mercurius in dit waterteken zorgt ervoor dat de nadruk komt te liggen op gevoel. De ratio verdwijnt tijdelijk naar de achtergrond in de communicatie en dat kan leiden tot schijnbare onredelijkheid. Gevoelens die eerder verzwegen werden, worden niet uitgesproken. Omdat ook de Zon in Kreeft loopt, komen gesproken woorden recht uit het hart. Voor de poëten onder ons is dit een prima stand om emoties op een mooie manier te vangen in dichterlijke woorden. Deze stand leent zich uitstekend voor het verwerken van zaken uit het verleden die een gang naar de toekomst belemmeren. Als op 18 juli Mercurius naar Leeuw gaat, ontvangt hij daar moed en daadkracht. Het is een nieuw ontwaken. Leeuw is een vuurteken en barst van de energie. De toekomst ligt open, het verleden is afgesloten.

Venus Deze planeet loopt vrijwel de hele maand juli in Tweelingen. In dit teken is ze als een vlinder, die de ene na de andere bloem bezoekt. Wisselende contacten dus die zich kenmerken door humor, luchtigheid en verbinden. Spiritueel gezien wordt met deze stand de brug tussen hemel en aarde bestendigd. Dit wil zeggen dat er inzichten uit de lucht komen vallen die in eerste instantie verbazing oproepen, en pas later op hun plaats vallen. Tweelingen is een grillig teken dat een hoog tempo heeft. Voor Venus is dat soms wat moeilijk om mee om te gaan. Vertrouwen in de kosmische perfectie is dan de juiste houding.

Mars De planeet van de vitale levensenergie zorgt voor actie en tempo. Juli begint met een Mars in Stier dat hem praktisch en voor zijn doen traag maakt. Hier krijgt Mars een les in geduld en uithoudingsvermogen. Op 12 juli gaat Mars naar Tweelingen, alwaar Venus ook is. Tweelingen is ook het teken van het speelse kind en biedt de mogelijkheid voor Venus en Mars om het spel der liefde te spelen. Omdat beide planeten in dit teken staan, is er een grote kans dat er affaires ontstaan die ook als een kaarsvlam weer uit kunnen gaan. Zodra de verbinding teveel diepgang krijgt, wordt de bindings- dan wel verlatingsangst groter. De tijd zal leren hoeveel basis er gevormd kan worden in prille relaties.

Hondsdagen De Hondsdagen ontlenen hun naam aan de opkomst van de ster Sirius. Bij de Egyptenaren was Isis Sirius en Orion Osiris. Tijdens de Hondsdagen komt Sirius op als ochtendster, net voor de zon ongeacht de precessie in de nacht van 19 op 20 juli. De opkomst van Sirius kondigde in Egypte de jaarlijkse overstroming van de Nijl aan en het begin van het nieuwe jaar. Sirius gaat vaak gepaard met grote hitte en ‘doet zeeën kolken’. Sirius staat in het sterrenbeeld Canis Major ( de grote hond) en dat verklaard ook meteen waarom wij nu nog spreken over hondsdagen. De hond was een waker over poorten naar zowel aardse vertrekken als ook andere werelden.

 

Maanfases

Volle Maan in Steenbok op 7 juli  Het thema verleden-en-toekomst komt onder druk te staan. Er wordt een mogelijkheid geschapen om de keuze te maken tussen terug gaan naar wat eens was of vooruit gaan in de armen van de belofte. Angsten voor het onbekende kunnen verlammend werken. Bedenk dat een Volle Maan altijd een hoger bewustzijn opent waar je je op af kunt stemmen en energie uit kunt halen.

Laatste Kwartier in Ram op 15 juli  Nieuw opgestarte projecten sterven een vroege dood omdat er in het traject naar manifestatie iets mis is gegaan. Wat overblijft is de initiërende intentie. Vanzelfsprekend kan dit nogal frustrerend werken omdat de drang tot scheppen nergens een kanaal vindt. Deze stand dwingt tot inkeer en leert het beheersen van zeer krachtige energie.

Nieuwe Maan in Kreeft op 22 juli  Met deze Nieuwe Maan is de basis van de nieuwe maanfase vooral een emotionele. Vertrouwen is het sleutelwoord en dat moet tot in de diepste vezel worden ervaren. Kreeft heeft als betekenis ook de Grote Moeder; het gezin, en de verzorging van kinderen in het algemeen staat nu centraal. Lekker thuis blijven en genieten van familiegezelligheid zijn typisch voor een Maan in Kreeft.

Eerste Kwartier in Schorpioen op 28 juli  Deze Maan laat de ziel naar binnen keren om op zoek te gaan naar verborgen zaken die aan het licht moeten komen. Wederom kan er sprake zijn van angsten, maar als ze eenmaal (h)erkend worden, is het meeste leed al geleden. Dit is geen maanstand voor struisvogelpolitiek, maar juist voor het aangaan van de confrontatie.

 

Augustus

Zon Op 1 Augustus is het Lammas, een Keltische (o.a.) feestdag waarop de eerste oogst van het graan wordt gevierd. De Zon staat dan precies tussen de zomerzonnewende en de herfstequinox in en nadert het hart van het teken Leeuw. We gaan nu richting de oogst in de herfst en de fase van groei is voorbij. Het is een periode waarin de eerste symbolische vruchten zichtbaar worden van datgene wat je gezaaid hebt.

De Godin en de God gingen een verbond aan, en daaruit groeien de vruchten als hun kind. Door wat van deze vruchten te sparen en te offeren kan dankbaarheid voor de oogst worden getoond.

De Zon staat in Leeuw erg sterk omdat het zijn eigen teken is. Hier komt de kracht en het stralen van de Leeuw tot zijn recht en laat hij zich van zijn beste kant zien.

 

Mercurius Vanaf 3 augustus loopt Mercurius in Maagd. In dit teken komt de analytische en praktische kant van Mercurius naar voren. Deze planeet hoort zowel bij Tweelingen als ook Maagd, beiden zogenaamde beweeglijke tekens. Mercurius kan snel schakelen tussen verschillende situaties en daarop inspelen. In Maagd is hij nogal behoudend en bovenal kritisch. Genadeloos wijst hij de weeffout aan en maakt dat kenbaar. Hoe ergerlijk misschien ook voor degenen die een fout maken. Meestal heeft deze Mercurius gelijk. Dit is een prima stand om orde op zaken te stellen in bv zaken als administratie. Omdat deze Mercurius allergisch is voor onreinheden, legt hij het meest zuivere bloot. Het zuivere wat geen bevlekking verdraagt en ineen krimpt als dat toch gebeurt.

 

Venus In het teken Kreeft komen de verzorgende kanten van Venus naar boven. Op de achtergrond beweegt zij zich en houdt scherp in de gaten hoe het met de familieleden gaat. Gecombineerd met de andere planeetstanden is deze Venus de bemiddelaar als partijen beiden vinden dat ze gelijk hebben. In het begin van augustus staat Venus tegenover Pluto en dat geeft spanningen op liefdesgebied. Verborgen waarheden komen aan het licht en dat kan tot escalaties leiden. Uiteindelijk kiest Venus eieren voor haar geld en probeert de gemoederen te bedaren door iets lekkers te koken. Op 27 augustus gaat Venus naar Leeuw.

 

Mars Mars loopt tot en met 25 juli in Tweelingen ( zie beschrijving juli). Daarna gaat hij naar Kreeft, alwaar hij de fakkel van Venus overneemt. Mars gaat echter wat doortastender en krachtiger te werk. Waar Venus nog poezelig is, hakt Mars knopen door. De pijn die dit oplevert, voelt hij als hij zich terug trekt.

 

Maanfases

Volle Maan in Waterman op 6 augustus

Deze maanstand valt bijna samen met Lammas, en benadrukt het oogsten. Iets waar je ongeveer een half jaar geleden in hebt geïnvesteerd, gaat nu iets concreets opleveren. Ook al is de hoeveelheid overdonderend, toch is het goed bescheiden te blijven en te blijven beseffen dat delen ( Waterman) uiteindelijk beter is dan alles zelf houden ( Leeuw).

 

Laatste Kwartier in Stier op 13 augustus

Na de oogst van de vorige maanstand, wordt hier al het nieuwe leven in de breedste zin van het woord zichtbaar. Alle vruchten bevatten zaden die barsten van levenskracht. Door hier behoedzaam mee om te gaan, geef je processen de gelegenheid gezond te kunnen groeien.

 

Nieuwe of Donkere Maan in Leeuw op 20 augustus

Kracht die zich vooral richt op de innerlijke gebieden. Je kunt nu contact maken met een haast dierlijke kracht waarmee je (psychische) bergen kunt verzetten. Mensen die zich met sjamanisme bezig houden kunnen nu bijzonder krachtige, scheppende rituelen uitvoeren. Het effect daarvan gaat bij de volgende volle maan naar een hoogtepunt.

 

Eerste Kwartier in Boogschutter op 27 augustus

Dit is een maanstand waar belangrijke lessen kunnen worden geleerd. De diepere betekenis van levenszaken worden opeens duidelijk; het kwartje valt. Boogschutter gaat over hogere kennis, die het persoonlijke niveau overstijgt. Het betreft hier filosofie maar ook kennis uit (oude) culturen die levend wordt gemaakt.