Vedische maanastrologie

 

Door Elodie Hunting

 

De Vedische of Indiase astrologie werkt met een andere dierenriem dan de westerse astrologie. De westerse of tropische zodiac verschilt ongeveer 23 graden met de Vedische of siderische zodiac. De siderische zodiac is dichter bij de astronomische waarheid dan de tropische en loopt ongeveer 23 graden achter op de tropische. Kijken we naar de hemel,

dan zien we dat Mars in Vissen staat volgens de Vedische astrologie en de metingen van astronomen, terwijl de westerse astrologie Mars in Ram plaatst. Vedische astrologie is de oudste en meest authentieke vorm van astrologie. Niet de Zon, maar de Maan speelt daar de hoofdrol. Iedere nacht bezoekt de Maan een van zijn 27 bruiden in zogenaamde maanhuizen. Deze maanhuizen geven betekenis aan de stand van de Maan.

 

De maanfases worden gekleurd door het maanhuis waar de Maan die nacht verblijft.

Op 1 mei heeft de Maan zijn Eerste Kwartier in het maanhuis Ashlesha op ongeveer 18 graden Kreeft. Het symbool bij dit maanhuis is de opgerolde (kundalini)slang. Het is een zeer krachtig maanhuis waarin de kundalini een grote rol speelt. In positief opzicht betekent dat genereren aan spirituele kracht, in negatieve zin wordt de power ingezet om het ego te versterken en hiermee macht te misbruiken. Het is een uitstekende maanstand voor tantrische seksualiteit en het reinigen van de chakra’s. Een Eerste Kwartier markeert het begin van de nieuwe maancyclus. In dit maanhuis betekent het dat er veel kracht is die als brandstof kan werken om nieuwe projecten kracht bij te zetten. Het teken Kreeft voegt er emotie aan toe en zaken uit het verleden. Karmisch gezien is dit een bijzondere opruimstand die de Maan ons cadeau doet. Opgekropte emoties kunnen ineens naar de oppervlakte komen.

 

Op 9 mei is er Volle Maan op ongeveer 25 graden weegschaal. De Maan ligt dan in het maanhuis Vishakha dat als symbool een triomfboog heeft. Het is een heftig maanhuis waarin de Maan bereidt is te strijden voor zijn doelen. Het risico bestaat dat het grotere geheel uit het oog wordt verloren, en het ontaardt in egocentrisme. Er is veel moed en ambitie. Het juiste kanaal van deze sterke krachten is het pad van de krijger, zoals we dat kennen uit de Oosterse vechtkunst. Het teken Weegschaal heeft hier een harde dobber om de harmonie en vrede te bewaren, maar voert onverbiddelijk af wat het Licht niet kan verdragen. Voorheen heette Weegschaal de Klauwen van de Schorpioen die alles doodden wat niet van het Licht is. Dit is een zeer gespannen maanstand waarin iedere actie ertoe doet.

 

 

Op 17 mei staat de Maan in zijn Laatste Kwartier op ongeveer 3 graden Waterman. De Maan ligt vannacht in het maanhuis Dhanista en heeft als symbool een fluit of trommel. Dit is een muzikaal maanhuis waarin het vooral gaat om de leegte van deze twee instrumenten. Juist de leegte geeft de goddelijke energie de ruimte om door te stromen. Zowel de trommel als de fluit brengen geluid voort en symboliseren leven. Een Laatste Kwartier in Waterman tapt rechtstreeks uit de goddelijke oerwateren en laten dat over de aarde stromen. In deze maanfase kan de energie die in de vorige maanfases flink gezuiverd is, vrijelijk stromen in de innerlijke bewustzijnsgebieden. Een spreekwoordelijk onontgonnen bewustzijnsgebied wordt tot leven gewekt, of, nieuwe diepere realisaties komen in het licht. Ook al lijken deze inzichten vrij simpel, toch zijn ze essentieel omdat ze voortkomen uit een diepe bewustzijnslaag.

 

Op 24 mei staat de Donkere Maan op ongeveer 10 graden Stier. De Maan ligt vannacht in het maanhuis Rohini en heeft als symbool de wagen. Dit is een zeer gunstig maanhuis voor het aardse leven. Rohini is de favoriete bruid van de Maan vanwege haar schoonheid, kunstzinnigheid en expertise in de ‘erotische kunsten’. Haar kleur rood wordt geassocieerd met passie en sensualiteit. Een van de sterren van Rohini is Aldebaran, de rode Koninklijke Ster in het teken Stier. De Maan staat hier in verhoging en brengt geluk en welvaart. Een addertje onder het gras is dat de Maan in dit huis zo opgaat in de aardse genoeglijkheden, dat hij het spirituele uit het oog verliest. Een Nieuwe Maan in Stier ligt kwa betekenis vrij dicht tegen de betekenis van Rohini aan. Zeer plezierig, rustig en heerlijk genieten van de goede dingen van het leven… De Nieuwe Maan is het startschot van een nieuwe maancyclus, die in dit geval in het teken staat van genieten van heerlijckheden.

 

Op 31 mei staat de Maan in het Eerste Kwartier op ongeveer 17 graden Leeuw in Purva Phalguni, wat te maken heeft met rust, ontspanning en genieten. Het symbool bij Purva Phalguni is het bed, en dat roept meteen de associatie op van de Leeuw die in de schaduw van een boom ligt te luieren. Er gebeurt niet zoveel met deze maanstand, en dat sluit mooi aan op de voorafgaande Donkere Maan. Dit teken gaat over de spiritualiteit van het alledaagse, de meditatieve afwas of de zorgvuldigheid waarmee voor het huis wordt gezorgd uit dankbaarheid. Erotiek speelt ook nu een rol, maar hier meer in de zin van het in het leven roepen van zielen die willen incarneren.

 

Bron: De Indiase Dierenriem van Roeland de Looff.