Gelukkig, nieuw jaar!

 

De maand maart begint met een nieuwe maan in Vissen op 4 maart. De Zon, Mercurius, Mars en Uranus staan dan ook in dit teken. Vissen is het laatste teken van de dierenriem en roept op tot loslaten. Loslaten laat zien hoe groot de gehechtheid is. Vissen hecht niet, want Vissen verbindt niet.

Vissen reist graag af naar een ander bewustzijn, dat verkregen wordt  door te forceren met alcohol en drugs of via een natuurlijke meditatieweg. Vissen houdt van meeslepende muziek, van de beelden van een pakkende film, van vervoerende kunst en van fantaseren. Vissen is niet van deze wereld, en ervaart het aardse leven als een gevangenis. Heimwee. Dat kenmerkt de Vissen.Arme Vissen … ze worden vaak vergeten, komen als laatste aan de beurt, worden benadeeld en kunnen zwelgen in zelfmedelijden

In maart staan we ervoor met z’n allen. Er moet een streep worden gezet onder de cyclus van de held de Zon, zodat hij kan beginnen aan een nieuwe rondgang door de 12 ( en niet 13!) dierenriemtekens. Wat ga je loslaten? Waar ga je de verbinding mee verbreken? Wat hangt als een blok aan je been? Iemand? Materie? Gedachtegoed? Beweeg mee op de actuele energie en laat lekker gaan.

Het volgende teken Ram staat al te trappelen van ongeduld. De levensdrang is ongekend en onstuitbaar. Ram heeft maar één doel, en dat is opstarten. Een motto van de Ram is; ‘niet denken, maar doen’. En dat herhaalt zich elk jaar. Je zou dan mogen verwachten dat een zonnerondgang enige wijsheid heeft opgeleverd en dat dit meegenomen wordt in het nieuwe. Daar zit ‘m de kneep. Wat we in Vissen (niet) doen, is bepalend voor de nieuwe start in Ram. Ga je bepakt en bezakt het nieuwe astrologische jaar in, vol met allerlei goede voornemens die gebaseerd zijn op frustraties van het voorgaande jaar? Of ben je in staat open en vrij te zijn, gelijk een nog natte pasgeborene.

We hebben allemaal altijd een keuze. Ook al lijkt het misschien niet zo. Als je je leven reduceert tot de kern, ‘waar gaat het eigenlijk over’, zie je waar de keuze ligt en kun je ‘m maken. Ram schenkt moed en kracht ter ondersteuning. Pakken die kans dus!

De zon gaat op 21 maart naar Ram en daarmee begint de lente. Mercurius ging hem op 10 maart voor. Jupiter stond al in Ram en op 12 maart gaat Uranus ook naar Ram. De nadruk verschuift in maart van loslaten naar opnieuw beginnen. Mars blijft nog in Vissen staan, en zorgt ervoor dat het loslaten moeilijker wordt. Alsof er iets blijft meeslepen en je niet echt tot de daad over kunt gaan. Dat kan een gemiste kans lijken, maar als je ‘m positief duidt is het een mogelijkheid het wijsheidsresidu van de voorafgaande processen te verzamelen, te bundelen en dat de drijvende motor te laten worden voor de definitieve start in april.

Venus staat van 2 tot en met 27 maart in Waterman. Dit is een rationele Venus die idealen en vrienden koestert. Die zich gedragen voelt in haar omvangrijke netwerk, waarin altijd vacante plekken beschikbaar zijn. Social media, zo je wilt. Al heeft het begrip ‘vrienden’ daar een andere betekenis. Venus in Waterman is pragmatisch in de liefde en de verbindingen. What’s in it for me? Venus in Waterman wil zich onderscheiden, zonder de verbinding met het grotere geheel te verliezen. Venus in Waterman is een trendsetter en richt zich vooral op de toekomst. De liefde mag dan lijken te bekoelen, maar dat is niet wat er werkelijk aan de hand is. De liefde laat zich van een andere kant zien, maar boet niets aan kwaliteit in.

Op 27 maart staat Venus bij Neptunus, en dan komt haar romantische kant weer naar boven. Venus krijgt van Neptunus de Vissenenergie, en gaat daarna door naar Vissen. Mooi voor de liefde en relaties.

 

Maanfases

Nieuwe Maan in Vissen op 4 maart

Het begin van de maancyclus heeft een spiritueel karakter. In meditaties kan gereikt worden naar de allerhoogste bewustzijnsgebieden. Hetgeen ontstaat tijdens deze Nieuwe Maan is niet concreet, maar juist subtiel en onstoffelijk. Dat kan een inzicht zijn waardoor een proces een extra dimensie krijgt, of een diepe wijsheid die zich toont. Deze Nieuwe Maan wordt vergezeld van Mars. Mars geeft energie (…) en kracht. Dit kan gepaard gaan met een schok, omdat het zo snel en krachtig gaat.

 

Eerste Kwartier in Tweelingen op 12 maart

In deze maanfase worden er woorden gegeven aan het nieuwe dat voortkomt uit de Nieuwe Maan. Taal maakt dit begrijpelijk en inzichtelijk. Er kan over gecommuniceerd worden met anderen, en daardoor ontstaat de beweging. Deze beweging faciliteert ontwikkeling. Een vleugje Tweelingenhumor kan de zwaarte relativeren en geeft ontspanning.

 

Volle Maan in Maagd op 19 maart

In Maagd wordt alles ontdaan van onzuiverheden die het zicht verhinderen op de kern van de zaak. Het nieuwe laat zich van een perfecte kant zien, en als dat niet gebeurt, geeft dat een naar gevoel. Juist dat nare gevoel zet aan tot zuiveren.

 

Laatste Kwartier in Steenbok op 26 maart

Pluto staat bij dit Laatste Kwartier in Steenbok en zet het onder spanning. De druk is erg hoog, maar de weerstand ook. Steenbok houdt voet bij stuk en Pluto wil verandering. De Maan in deze fase zal voor een impasse zorgen. Er lijkt aan de buitenkant niets te gebeuren, maar onder de oppervlakte kolkt de rivier wild.