Tot voor kort konden we alleen ’s avonds de sterren en planeten zien, mits het helder weer was. Dit is duizenden jaren zo geweest, en heeft van de astrologen en astronomen gedwongen nachtmensen gemaakt. Maar, dat hoeft nu niet meer. Je staat er meestal niet bij stil dat de planeten en de sterren er overdag ook zijn. Het licht van de zon is zo fel, dat het alle andere lichten doet verbleken. Op zeldzame momenten als een zoneclips, zien we heel even wat ook aan de hemel staat.

Maar … Goed nieuws voor hen die apps kunnen downloaden op hun smartphone. Er zijn apps beschikbaar die weergeven hoe de hemel eruit ziet. Ook bij daglicht. Zo kun je precies zien, welk dierenriemteken opkomt in het oosten. En welke er ondergaat in het westen. Waar de zon staat, de maan en als je wilt, zelfs satellieten. Het rijzende teken in het oosten, wordt in een getekende horoscoop de ascendant. Houd er wel rekening mee, dat het astronomische teken dat aangegeven wordt door de app, grofweg een teken eerder is dan het astrologische dierenriemteken. Voorbeeld; als de astrologische klok aangeeft dat de ascendant Tweelingen is, geeft de astronomische klok ( op de app) het teken Stier aan. Astrologen en astronomen gebruiken een verschillende dierenriem. De astronomen gebruiken de ‘echte’ siderische en de Westerse astrologen de symbolische, tropische dierenriem. Indiase astrologen werken wel met de siderische dierenriem.

Desalniettemin is het fantastisch leuk om middels die app, te kunnen zien welke sterrenbeelden aan de hemel te bewonderen zijn. De app Starwalk schakelt de camera in, en zoekt zelf hoe de sterren aan de hemel overeenstemmen met het beeldscherm op de smartphone. Heel handig, want er zijn duizenden sterren, en het is vrij lastig om te ontdekken waar welk sterrenbeeld zich bevindt. Zelfs als het bewolkt is.

 

In mei is de Raminvloed nog sterk merkbaar. Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Uranus staan allemaal in Ram. Dit staat garant voor veel actie, vernieuwing, maar ook agressie en oorlog. Het is een uitbarsting van levensenergie dat zich niet gemakkelijk laat stoppen. Zeker voor de Rammen en Schorpioenen wordt geschiedenis geschreven. Ze maken een transformatie door, die een hoog tempo heeft. Niet rustig afwachten, nee, doorgaan en vooral niet opgeven. Uiteraard geldt dit voor niet alleen voor Rammen en Schorpioenen, maar ook voor mensen die een sterke invloed in hun horoscoop hebben van deze tekens. Jupiter racet door Ram deze maand en brengt groei, wijsheid en genezing. Op 11 mei staan Mercurius, Venus en Jupiter conjunct ( op elkaar) en dat is een explosie van handel, communicatie, geld en liefde. Prima dag om deals te sluiten, maar dan moet je wel snel kunnen handelen. Het zal vrijwel zeker een zonnige woensdag zijn dan. Een dag om in je agenda te zetten. Zet 1 mei er dan ook maar bij, want dan staat Mars conjunct Jupiter. Dat maakt heel veel energie vrij, en is als een startschot voor nieuwe projecten in de ruimste zin des woords. Omdat Mars onstuimig kan zijn, en dit versterkt wordt door Jupiter, is het verstandig om niet tot tien, maar tot twintig te tellen. Hoe moeilijk ook, want meegaan met de vaart der volkeren is aantrekkelijker.

Mars gaat op 11 mei naar Stier, en wordt daar wat rustiger. Wat hij in Ram zo enthousiast begon, wordt in Stier geconcretiseerd. Meestal kan hij dat niet alleen, want zijn energie is vooral gericht op scheppen, en niet zozeer op afmaken. Mars in Stier geniet van de goede dingen van het leven. Hij is zintuiglijk, sensueel en niet zo sportief.

Op 16 mei volgen Mercurius en Venus zijn voorbeeld, en staan zij ook in Stier. De Zon stond er al, dus de algehele energie komt tot rust. De meimaand wordt dan een echte lentemaand, met veel nieuw leven dat geboren wordt, en een Zon om hen warm te houden. Zo ook in het profane leven. Dat is aangenaam, gericht op luxe, lekker eten en drinken, en vooral easy going. Was de energie voorheen nog flexibel, in Stier is dat veel minder het geval. Waarom veranderen als het zo ook goed is? Waarom zoeken naar innovatieve manieren, als de bestaande voldoet? In Stier worden de nieuwigheden die geboren zijn onder Ram, getest op duurzaamheid en levensvatbaarheid.

 

Maanfases

Nieuwe Maan in Stier op 3 mei.

Met deze NM begint een nieuwe maancyclus die gekenmerkt wordt door vruchtbaarheid, nieuw leven en ook schijnbare inertie, want van binnen groeit het wel degelijk. De kracht die vrijkomt is zeer stabiel, te vertrouwen en doordacht. Prima Maan om lekker Bourgondisch te genieten van het aardse leven, zeker voor de spirituelen onder ons die dat nog wel eens vergeten. Verwen je vege lijf. En dat van je geliefde.

 

Eerste Kwartier in Leeuw op 10 mei.

Na al dat genieten, is deze Maan nog helemaal niet van plan ermee te stoppen. De Leeuw ligt graag languit in de Zon, uitkijkend over zijn machtige koninkrijk. Tijdens dit EK, wordt de stand van zaken op gemaakt, en de koers zo nodig bijgesteld. Gouden bergen worden beloofd en verwacht, maar of dat zo gemakkelijk gaat … De vrouwtjesleeuwinnen zijn druk in de weer, want zij weten dat alleen de zon voor niets opgaat.

Zoals gezegd is 11 mei dé dag van deze maand, waarmee 10 mei een soort van stilte voor de storm wordt.

 

Volle Maan in Schorpioen op 17 mei.

Dit is een eisende Maan. Alle rotte plekken in het proces komen hier pijnlijk aan het licht. Was de Maan nog machtig in Leeuw, hier in Schorpioen wordt ie getest op innerlijke kracht. Uiterlijk vertoon versus zinnige inhoud. Met deze VM kunnen koppen rollen, maar dat is noodzakelijk. Er zullen nieuwe koppen opstaan, die beter zijn dan hun voorgangers. Machtsconflicten worden onder deze Maan uitgevochten.

 

Laatste Kwartier in Vissen op 24 mei.

En wat rest aan het eind van een Maancyclus is het residu dat wijsheid heet. Zeker als een LK in het laatste teken van de dierenriem, Vissen, staat, wordt dit effect versterkt. Materie, gouden bergen, en afgedwongen geluk lossen op alsof het niets is. Wat doet het er allemaal toe, in the end.