Dat astrologen feilbaar zijn, blijkt maar weer. In de vorige hemel schreef ik enthousiast over de app waarmee je de sterrenhemel kunt zien. Ook overdag en ook van de Zuidpool. Maar, omdat astrologen met een andere dierenriem werken dan astronomen, en de app Starwalker astronomisch van opzet is, is het even oppassen geblazen.

Collega-astroloog Satyamo wees me terecht op de fout die in de vorige hemel staat. Dus, nu ga ik mijn best doen om het goed te omschrijven;

Als op de app te zien is dat bv het teken Leeuw rijzend is in het oosten, is dat astronomisch correct. Het rijzende teken is de ascendant. De astrologen zeggen dan, dat het rijzende teken, Maagd is. Grofweg een teken verder dus. Zo ook voor de tekens waar de planeten volgens de app in staan. Dat heeft te maken met de siderische (astronomische) en de tropische (astrologische) dierenriem. Voor de volledigheid; de Westerse astrologie werkt met de tropische zodiak en de Vedische, Indiaase astrologie werkt met de siderische zodiak.

Satyamo vermeldde ook, dat er voor de Android mobieltjes Google Sky ( astronomisch) en Tropical Skies ( astrologisch) zijn. Voor de I Phone is Astrologer XP een aardig programmaatje waarmee je horoscopen kunt berekenen.

Het leuke van de apps is toch wel, dat je weliswaar via een scherm, meer contact krijgt met de sterren en planeten boven je. Sommigen helpen je zelfs de sterrenbeelden te vinden, omdat de camera van je smartphone aan staat. In je scherm zie je naar welke sterrenbeelden je kijkt.

 

Het hoogtepunt, letterlijk, in juni is de baan van de zon. Deze staat op z’n hoogst tijdens de zomerzonnewende. De held die zo dapper aan zijn reis begon tijdens de winterzonnewende heeft nu zes teken doorlopen en dat is de helft van de hele dierenriem. In principe heeft ie dus kennis gemaakt met alle energieën, want de andere zes liggen aan de andere kant van de as en zijn in essentie hetzelfde. Deze essentie werkt of naar de ene kant uit ( bv Ram) of naar de andere kant ( Weegschaal dan).

Op de langste dag van het jaar, gaat de Gate of Men open. Dit is ook de ‘verjaardag’ van Johannes de Doper. Als de zon op zijn laagste punt is, de winterzonnewende, wordt Jezus geboren die later gedoopt wordt door deze Johannes. Johannes is een zeer interessant figuur om mythologisch te onderzoeken.

Door de Gate of Men komen zielen die willen incarneren en deze excarneren tijdens de winterzonnewende door de Gate of the Gods. De Maan staat tijdens de zonnewende afnemend in het mystieke teken Vissen en Mars is net naar Tweelingen gegaan. De tweelingenbroers zijn de boodschappers van de Goden. Genoeg ingrediënten voor een hoog ritueel of beeldrijke meditatie.

Mercurius gaat op 3 juni zijn eigen teken Tweelingen binnen. Hier staat Mercurius sterk en communiceert hij er lustig op los. Dit is ook een goede stand voor de handel en het verkeer, want dit valt allemaal onder Mercurius. Spiritueel gezien is dit een stand die de weg vrij maakt voor boodschappen cq ingevingen die rechtstreeks van boven komen. Kwartjes vallen en dingen die je al wist, weet je nu dieper.

Op 17 juni gaat Mercurius naar Kreeft. Daar komen emoties bij de rationele Mercurius,en dat kan voor verwarring zorgen. Gevoel en verstand zijn vaak in een strijd met elkaar verwikkeld. In Kreeft wint het gevoel. De emoties kunnen hier zo heftig zijn, dat ze niet onderdrukt kunnen worden. Wel een mooie stand voor het schrijven van poëzie.

Venus staat nog steeds in haar eigen teken Stier, maar op 10 juni gaat ze naar Tweelingen. Daar is ze als een vlinder die van de ene naar de andere bloem fladdert. Venus is de liefde en de schoonheid, en in Tweelingen laat ze de trouw los. Ze wil de hoofdrol in een gedicht en is niet van plan zich te binden. Want je weet maar nooit welke leuke volgende bloem nog op haar wacht. Gevoelens gaan niet zo diep in Tweelingen. Wil je haar veroveren? Gebruik dan je allermooiste woorden.

Mars staat ook in Stier en gaat ook naar Tweelingen deze maand. En wel op 21 juni, tijdens de zonnewende dus. In Tweelingen is Mars niet meer zo koppig, en kan hij zelfs het tegenovergestelde gedrag laten zien. Hij kan losbandig worden en waait met alle winden mee. Zolang het maar in zijn voordeel is. Mars is een strateeg en weet precies hoe hij van A naar B wil komen. In Tweelingen gaat hij soms aan de haal met de waarheid en verdraait die met droge ogen. Maar Mars, Venus en de Zon in Tweelingen zorgen ook voor de nodige humor, flexibiliteit en relativeringsvermogen. Het is een leuk span!

Jupiter wisselt Ram in voor Stier op 5 juni. Hier geeft hij de economie een boost en verlegt hij zijn handelsterrein naar het buitenland. De investeringen zijn fors, en de opbrengsten ook. Jupiter in Stier wil graag veel van alles, is zinnelijk en lui. Maar ook zakelijk en slim. Zeker de vroege Stieren ervaren deze maand een positieve impuls.

 

Maanfases

Nieuwe Maan op 1 juni in Tweelingen

Met de Zon en Maan in Tweelingen, staan het bewustzijn ( Zon) en het onderbewustzijn (Maan) in open verbinding met elkaar. Het teken Tweelingen waar ze in staan, versterkt deze uitwisseling. Communiceren en schrijven geeft veel verheldering over diepe processen en brengen daar een bepaalde orde aan. Door over dingen te praten, zet je ze op een rijtje en krijg je ze beter onder controle. Taal is magie. Want het is van belang hoe je dingen benoemt.

 

Eerste Kwartier op 9 juni in Maagd

In de tweede fase van deze maancyclus, wordt hier het kaf van het koren gescheiden. Maagd wil alles rein en zuiver en stopt niet eer het zover is. Het proces dat begon tijdens de Nieuwe Maan, ondergaat hier de zuivering. Denk aan kritiek, feedback en hard werken. Niet altijd verheven en spiritueel, maar ook profaan. De spirituele lessen zijn prachtig, maar als ze niet geleefd worden, zijn ze waardeloos. De grote opdracht hier is dan ook, om concreet te maken wat je geleerd hebt. En dat is lang niet gemakkelijk.

 

Volle Maan op 15 juni in Boogschutter

Dit is een wijze Volle Maan. Het gaat hier om hogere kennis die verspreidt wil worden. Dingen geheim houden stopt de natuurlijke stroom, en we weten allemaal dat stilstaand water gaat stinken. Je kennis en ervaring delen met anderen, voegt nieuwe perspectieven toe en legt verbindingen waardoor je weer een stap verder komt. De grote valkuil is te denken dat je alles al wel weet en dat jou niets meer te leren valt. Zoals in de vorige Koorddanser zo treffend beschreven werd door Lars Faber in Dopingcontrole voor ‘goeroes’. Het blijken maar gewoon mensjes te zijn dus.

 

Laatste Kwartier op 23 juni in Ram

Dit is een tegenstelling. Een LK is de laatste fase van een ontwikkeling en Ram de eerste. Ram heeft een levensdrang en wil iets nieuws neer zetten, maar in een LK is dat lastig. Door die drang te verinnerlijken, en te onderzoeken welk nieuw bewustzijn wakker is geworden, richt je deze energie ten goede. Introspectie zonder vooroordeel. Dat is het maximale wat bij deze stand te behalen valt.