Sta paraat!

Oktober begint vrij lieflijk met de Zon, Mercurius en Venus in Weegschaal. Geen vuiltje aan de lucht. De liefde en relaties staan centraal en Mars in Leeuw pept het zelfvertrouwen nog eens lekker op. De film die hier op de achtergrond meedraait is De Leeuwenkoning van Disney. Simba wordt geboren en trots door de sjamaan getoond aan zijn onderdanen vanaf een hoge, markante rots. Papa Simba is de koning der dieren. Het is een goede, wijze koning die rechtvaardig heerst. Zijn onderdanen zijn dol op hem. Weegschaal en Leeuw.

Maar … papa Simba heeft een broer Skar. De slechterik die zich aan de kant gezet voelt en een plan beraamt om zelf koning te worden. Hij vermoordt zijn broer en zingt dan zijn triomflied Sta Paraat. Zoiets als Osiris en Seth in de Egyptische mythologie. Zoon Horus gaat de strijd aan met de kwade oom Seth die hij uiteindelijk wint. De strijd van goed versus kwaad.

In De Leeuwenkoning zingt Skar zijn Sta Paraat op weergaloze wijze. Echt de moeite waard om even naar You Tube te gaan en te kijken, luisteren en leren.

Al werkt jullie brein niet naar behoren
Functioneer 't slechts een enkele keer
Spits toch als het kan jullie oren
Het gaat om een kwestie van eer

Hier zien we het verschil tussen holle macht ( een niet geëvolueerde Leeuw) versus een gerijpte macht ( de geëvolueerde Leeuw). De Leeuw die beheerst wordt door zijn schaduw; Schorpioen. Leeuw en Schorpioen staan vierkant in de dierenriem, en dat is een spanningsaspect. Macht is het thema dat hier bij hoort. De Leeuw brult en neemt aan dat hij hiermee indruk maakt. Hij wakkert de angst aan bij anderen en vernedert hen met zijn arrogantie. Skar is de Leeuw met een onbeheersbare Schorpioeninvloed. Mogelijk zijn hier nog meer mensen mee te vergelijken. Schorpioen zwijgt en werpt dodelijke blikken. Af en toe richt hij zijn gif en zijn vijanden zijn kansloos.

Als de Leeuw ouder wordt, ziet hij in dat ware macht alleen kan zijn als het erkend wordt door anderen. Of, als we het naar binnen richten, dat ware macht betekent dat instincten en primaire reacties onder controle zijn. Dat het ego niet langer de baas is, maar aangestuurd wordt vanuit een Hoger Bewustzijn dat in Liefde woont. De energie van de Leeuw is dan gerijpt, doorleeft en heeft een koninklijke statuur. Macht over anderen of over het leven is dan eigenlijk niet meer zo interessant. Macht is leiding over het Zelf geworden en moedig genoeg om zich over te geven aan het Leven. Zoiets als papa Simba. Of Osiris. Of Inanna.

Als de Schorpioen groeit, ziet hij in dat zijn dodelijke blikken weliswaar effect hebben, maar indruisen tegen de levensdrang. Tegen menselijkheid. Hij moet zijn eigen doodsangst keer op keer doorleven om er tenslotte ongevoelig voor te worden. Dan ziet hij in dat zijn grote psychische kracht kan vernietigen wat sterven moet; de eigenschappen waarvan hij eerder dacht daarmee de vijand uit te schakelen, maakten hem zelf tot een slachtoffer. Hij richt dan zijn destructiedrang op die gebieden in zichzelf die hem verhinderen het licht te zien. Net als de Leeuw ontwikkelt hij zijn macht van buiten naar binnen. De Leeuw beheerst zijn instincten, de Schorpioen doodt zijn lagere zelf. Overigens betekent dit niet dat alle Leeuwen en alle Schorpioenen deze weg gaan, en het betekent al helemaal niet dat Leeuwen en Schorpioenen voor altijd van hun schaduw zijn verlost. In tijden van grote druk, komen oude overlevingsstrategieën nog wel eens omhoog en zijn het ordinaire etterbakjes.

Terug naar De Leeuwenkoning. Papa Simba en Simba zijn de wijze, ontwikkelde leeuwen en boze Skar is de onderontwikkelde leeuw met veel schorpioenenergie.

In de film wint Simba uiteindelijk van Skar, maar stel dat Skar zich zou gaan ontwikkelen. Dat hij in zou gaan zien dat macht van binnenuit komt en altijd een zekere rust over zich heeft. Dán zou hij een waardige Leeuwenkoning worden.

Uiteraard past deze thematiek naadloos op de ontwikkeling van de mens in zijn strijd met zijn schaduw op weg naar zelfrealisatie.

 

In oktober spelen zowel Schorpioen als Leeuw een grote rol aan de hemel. De Zon gaat op 24 oktober naar Schorpioen, Mercurius op 13 oktober en Venus op 9 oktober. Scorpio rules the sky! Een prachtige gelegenheid om de reis naar de eigen onderwereld te wagen, met in de rugzak de moedige Mars in Leeuw. Versla je vijanden en heb ze lief. Liefdevol contact met je lagere zelf maakt de kracht in je lagere zelf vrij. En dat is power! Schorpioen heerst in de onderwereld en Leeuw in de bovenwereld. Samen vormen zij een ontzettend krachtig duo, beschikbaar voor iedereen die wil. Pak je kans in oktober en maak je sterker.

 

Maanfases

Eerste Kwartier in Steenbok op 4 oktober

Dit is een stabiele, rustige, koele Maan. Het gevecht dat los gaat barsten is nog lang niet actueel. Dit is een Maanstand om je voor te bereiden. Je zekerheden te koesteren en te versterken. De essentie van deze Maan vasthouden, zodat je die op kunt roepen als dat straks mogelijk nodig is. Wat is je stabiele basis in jezelf? Maak er een beeld van, en reis er naartoe af als dat nodig is. Denk aan rotsen, aan stevige boomstammen waar je onbeweeglijk en onaantastbaar op zit.

 

Volle Maan in Ram op 12 oktober

Deze Maan roept op om de individualiteit binnen een liefdesrelatie te handhaven. Waar begin jij en houdt de ander op? Behoefte om weer eens met jezelf te zijn? Deze Maan biedt daar alle ruimte toe. Omdat Ram een bot en primair teken is, en de Zon nu in de diplomatieke, geciviliseerde Weegschaal staat, is het handig om boodschappen tactisch te brengen. Denk een beetje meer aan je geliefde, zonder jezelf weg te cijferen.

 

Laatste Kwartier in Kreeft op 20 oktober

Schorpioen en Leeuw zijn bezig met hun spel aan de hemel. Deze Maan duikt terug het verleden in. Uit angst? Dan stagneert het kansrijke proces. Uit nieuwsgierigheid naar de herkomst van levenspatronen? Dan biedt deze Maan de mogelijkheid tot ontknoping. Emoties komen eindelijk vrij en worden verwerkt. Kan wel even pijn doen …

 

Nieuwe Maan in Schorpioen op 26 oktober

Wow. Hier ligt het hoogtepunt van de reis naar de onderwereld. Nu is je kans om oude vijanden die ongevraagd je leven beheersen te verslaan. Meditaties en/of innerlijke reizen zijn uiterst zinvol en rijk aan beelden. Wordt het je teveel? Roep dan de energie van de Maan in Steenbok aan. Kun je wel wat hebben? Stoot dan vooral door naar de kern en transformeer oud vuil naar liefde. Zuiver jezelf. Wees je eigen exorcist en bevrijd je van je demonen. Triomfeer als Simba.