De held de Zon in Schorpioen gaat dieper en dieper de onderwereld in. Het licht sterft niet, ook al lijkt dat zo. Het licht is ergens anders, namelijk in de onderwereld en schijnt daar. Zoals een felle lamp van een diepzeeduiker vissen laat zien die altijd in het donker leven. Voor ons lijkt het net alsof ze er niet zijn omdat we ze niet zien. Maar gaat een van ons op zoek als diepzeeduiker, dan vindt hij. We kijken vol verwondering; hoe is het mogelijk dat op zulke diepte leven is?birth

Dit is de zon in december. Alsof ie ons verlaten heeft en op een spaarstand heeft gezet. Maar we kunnen als een diepzeeduiker met hem meereizen. Naar onze eigen diepe gebieden, want die hebben we allemaal. De kelder waar we liever niet komen. We kennen er wel verhalen over in de vorm van duivels en kwaadaardige wezens die ons weg leiden bij het licht. Die aan onze morele wortels knagen en ons laten dansen als een Pinoccio aan touwtjes. Die duivels zitten meestal in anderen en zeker niet in ons! Tot het moment waarop we overvallen worden door zo’n duivel die uit de onderwereld naar boven is gekropen en zich manifesteert in ons leven. Dan zijn we niet vriendelijk, vertonen we geen gewenst sociaal gedrag maar zijn we secreten en oetlullen. Boze heksen, zwarte magiërs en tirannen. Allen met tijdelijke macht, want er komt een moment waarop dit omslaat naar het tegendeel en dan breekt het licht weer door. Dat is het dynamische ritme van het leven.

De zon in december gaat naar zijn diepst punt. En als ie daar is kan de balans niet anders dan zich weer herstellen; de held begint aan zijn reis naar het licht. Dit is de winterzonnewende. We vieren het uitbundig in alle culturen. Zo blij zijn we. Er is hoop. Er is uitzicht op beter. Niet alles is en blijft donker. Er gloort een licht aan het einde van de tunnel.

Neem deze gelegenheid om af te dalen in je eigen onderwereld en te ontdekken, waarom de zon weer terug naar het licht gaat. Want er is een reden … Deze reden heeft uiteraard te maken met de balans die zich gaat herstellen, maar er is iets gebeurd daar beneden. Wat? De zon is bezig met een quest en moest afreizen naar de donkerte, zodat hij alle schakeringen van licht en donker leert kennen. Wat heeft hij meegemaakt? Wat heeft hij gevonden? Waarom komt hij weer terug? Hoe keert hij terug?

 

Mercurius loopt retrograde (achteruit) in Boogschutter tot en met 13 december. Dit zijn twee geschikte weken om aan zelfreflectie te doen. Even niet hollen, maar stilstaan. Mercurius is de enige god die vrij in en uit de onderwereld mag. Neem hem als je gids en verlies hem niet uit het oog. Hij is de boodschapper maar ook de nar. Hij houdt je voor de gek en is de leraar. Net als je denkt dat je hét antwoord hebt gevonden, blijkt het toch weer anders in elkaar te zitten. Mercurius is je onmisbare navigatiesysteem. Programmeer hem goed en zorgvuldig en vindt samen de zon die daar al is.

Na de 13e gaat hij weer voorwaarts, en krijg je de mogelijkheid om opgedane inzichten in je dagelijkse leven. In Boogschutter gaat het vooral om het ontwikkelen van een bredere visie die ruimte laat voor andere visies.

Venus staat in Steenbok en begint deze maand in conjunctie met Pluto. Pluto is de heerser van de onderwereld. De Zon en Mercurius zijn al zijn gast. Venus ontvoert hij zijn rijk binnen en houdt haar daar gevangen. Zal de Zon haar vinden en bevrijden? Zal Mercurius haar vinden?

Het zet de toon voor deze maand, als het om de liefde gaat. Want Venus is de godin van de liefde. De liefde kan obsessief en verstikkend zijn, wat meestal wordt ervaren als negatief. Positief gezien is er geen grotere liefde van een Venus/Pluto liefde. Dit koppel leert je te houden van de kelder van je geliefde. Om er compassie mee te hebben en de ander te bevrijden uit de ketenen van zijn pijn.

Wees als Mercurius en leer de ander ( en jezelf) de functie van de onderwereld. Zoek de Zon. Hij verlicht het antwoord.

Op 21 december, tijdens de winterzonnewende, gaat Venus naar Waterman. Daar vertelt zij anderen die willen horen, over haar transformatie in de onderwereld.

Mars staat in Maagd in december. Uit de Maagd werd Jezus geboren. In december … Mars bestrijdt hier alle vijandige krachten die dit willen verhinderen. Hij neemt geen enkel risico en is uiterst scherp. Een bevlekking op het maagdelijke is een bevlekking op zijn bestaan, en dat kan hij niet verdragen. Daarom is hij zo snel geprikkeld en schiet hij uit zijn slof. Hij neemt geen enkel risico. Hij bewaakt in deze december de kraamkamer van het licht dat geboren moet worden.

Eerste Kwartier in Vissen op 2 december

Deze Maan is heel voorzichtig en schuchter. Deze Maan draagt het mystieke in zich en zet poorten open naar het hoogste bewustzijn. Woordeloos en betekenisvol. Maar deze Maan verleidt ook tot het laagste bewustzijn en wordt daar plat en ordinair. Vandaag staat de Zon in strijd met Mars. Dit levert een gevecht op waarin het ego moet wijken omdat deze de doorgang verhindert.

Volle Maan in Tweelingen op 10 december

Vandaag staat Uranus stationair en dus bewegingloos. Even geen vernieuwing, even geen verandering maar tijd voor bezinning. Deze Volle Maan brengt verstand en inzicht naar de onderwereld. En maakt grapjes zodat er even opgelucht adem kan worden gehaald. De algehele energie is zwaar, en dan is humor de enige weg naar lichtheid.

Laatste Kwartier in Maagd op 18 december

Vandaag staat ook Venus vierkant Saturnus, en dat geeft strijd. De liefde (Venus) wil zich niet verantwoorden ( Saturnus). Hier vecht Venus voor haar vrijheid. De Maan ( veiligheid en het doorzien van onbewuste patronen) biedt haar een toevluchtsoord. De Maan verbergt haar als een zuster. Maar Venus moet onder ogen zien en zichzelf bevrijden.

Donkere Maan in Steenbok op 24 december

Het is stil met deze Maan. Hoge, universele wijsheden komen het onbewuste binnen en nestelen zich daar. Je kunt je begeven naar dit stiltegebied en heel goed luisteren. De Zon is alweer op zijn terugkeer en krijgt vandaag proviand mee. Nog niet uitpakken. Pas als je het nodig hebt en de honger voelt, kun je eten. En samen met de Zon groeien als het nieuwe licht.